[...] powinny być następujące - 60% węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i [...]
[...] wszystko czego nam potrzeba. Znajduje się tam do ściągnięcia prosty program oparty na arkuszu kalkulacyjnym. W arkuszu tym zawarte sa praktycznie wszystkie popularne produkty spożywcze wraz z tabelami zawartości poszczególnych mikroskładników. jest to zatem doskonały sposób na szybkie i bezproblemowe podliczenie co i w jakich ilościach [...]
[...] rozwagę przez wszystkich Amerykanów. Już wcześniej w tym roku, wiele wiodących autorytetów lekarskich z USA nalegało na ten Komitet, aby zaprzestał on rekomendować mięso i produkty mleczne. Beniamin Spock, Dean Omish, William C. Roberts (wydawca: the American Journal of Cardiology) i inni, zaproponowali przeniesienie mięsa i produktów mlecznych [...]
[...] i osób rekreacyjnie dbających o sylwetkę, to jest ono nieodłącznym elementem prawie każdego wysokobiałkowego suplementu? Oczywiście wyżej wymienione produkty nie zawierają płynnego wytworu gruczołów mlecznych krowy które możemy nabyć w osiedlowym sklepie, ale białka serwatkowe pochodzące z produktu pobocznego przy [...]
[...] pokarmu mamy tutaj na myśli wszystko co wywołuje efekt metaboliczny, czyli np. słodzone napoje to również pokarm, mleczko do kawy to również pokarm, nawet niektóre produkty uważane za tzw. 0-kcal mogą wywoływać efekt metaboliczny (np. słodziki z grupy polioli). Możemy (a nawet należy) przyjmować płyny, głównie wodę (optymalnie [...]
[...] zbyt wysokiego indeksu glikemicznego, bowiem może spowodować zwiększenie wydzielania insuliny i gwałtowne obniżenie poziomu cukru we krwi. Korzystniejsze w tym przypadku są produkty zawierające fruktozę - która wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób wrażliwych na wahania poziomu glukozy we krwi. [...]
[...] się głodni i sięgamy po to samo. Węgle proste działają jak narkotyk, błędne koło. Główne źródła: słodkie napoje, słodycze, alkohol, pieczywo, wysoko przetworzone słodkie produkty. Wyjątkiem są tutaj owoce i niektóre warzywa. Pomimo tego że zawierają w sobie dużo cukrów prostych są źródłem najlepiej przyswajalnych witamin i błonnika, do tego [...]
[...] węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające [...]
[...] złożonych, natomiast zwiększyło się spożycie cukru. Dawniej spożywano żywność naturalną z dużą ilością błonnika. Obecnie dominuje żywność przetworzona. Na rynku mamy półprodukty i zamrożone gotowe dania, które mają skondensowaną energię, tzn. w małej objętości jest dużo kalorii. Dodajmy do tego brak czasu powodujący, że jemy nieregularnie, [...]
[...] Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. [...]
[...] z nim pracy ma charakter anaerobowy. Jednak w czasie przerw między seriami organizm regeneruje się w trybie aerobowym, odbudowując zasoby energii i wydalając z mięśni produkty uboczne, takie jak amoniak i kwas mlekowy. Jak dużo treningu aerobowego? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta i zależy od wielu czynników, takich jak genetyka [...]
[...] Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. [...]
[...] Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. [...]
[...] gdyż posiadają one zbilansowany skład aminokwasowy pozwalający na optymalne ich wykorzystanie przez organizm. Należy tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego oprócz pełnowartościowego białka charakteryzują się także dużą zawartością tłuszczu, szczególnie kwasów tłuszczowych nasyconych [...]
[...] organizm z aminokwasów niezbędnych) również odgrywają ważną rolę w wielu procesach biologicznych. Najlepszymi źródłami białek są: czerwone mięso, kurczaki, ryba, jajka oraz produkty mleczne. Każdego dnia spożywaj przynajmniej jeden gram białek na kilogram beztłuszczowej masy ciała Kiedy raz twój organizm przywyknie do tej dawki, możesz próbować [...]
[...] sobie na pytanie na jaki wysiłek będzie narażony nasz organizm w ciągu dnia. Jeśli będziemy np. uczestniczyć w treningu wytrzymałościowo-biegowym, należy spożywać produkty bogate w węglowodany, a jeżeli czeka nas trening siłowy zadbajmy o odpowiednią ilość białka. Jakie produkty na śniadanie - płatki owsiane podawane z: wodą, mlekiem, [...]
[...] Średni - pomiędzy 55 a 69 IG Wysoki - powyżej 70 IG Bardziej właściwy wydaje się być podział pierwszy. Drugi, zawyżony, stał się „wygodny" dla producentów żywności, których produkty wówczas nie zaliczają się do ostatniej kategorii. II. Czynniki wpływające na wartość Indeksu Glikemicznego Większość węglowodanów, które spożywamy to węglowodany [...]
[...] białek enzymatycznych sprawiają, że spożyte białko jest łatwiej trawione i wchłaniane w jelitach. DLACZEGO MNIEJ PRZETWORZONE PRODUKTY ZBOŻOWE SĄ LEPSZE? Mniej przetworzone produkty zbożowe charakteryzują się większą zawartością białka. Warto wybierać właśnie takie produkty do naszej diety z jeszcze jednego ważnego względu. W białkach zbóż [...]
[...] organizm z aminokwasów niezbędnych) również odgrywają ważną rolę w wielu procesach biologicznych. Najlepszymi źródłami białek są: czerwone mięso, kurczaki, ryby, jajka oraz produkty mleczne. Każdego dnia spożywaj przynajmniej jeden gram białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała. Kiedy raz twój organizm przywyknie do tej dawki, możesz próbować [...]
[...] jadanymi potrawami z ryb, mięs czy drobiu są pulpety i klopsiki. Można również przygotowywać ryby i mięsa pieczone w folii, duszone w warzywach lub gotowane. Mleko i produkty mleczne Podajemy zupy mleczne i kakao. Mleko i jego przetwory są źródłem nie tylko wapnia, ale i łatwo strawnego oraz łatwo przyswajalnego białka. Pijemy mleczne [...]